13 mei 2000

13 mei 2000

13 mei 2000 
De wereld knalde ineens uit elkaar op een mooie zaterdagmiddag.

Ik liep met een vriendin in een grote speelgoedwinkel op het meubelplein in Enschede. Een cadeautje kopen voor mijn broertje die de 15e jarig is. Plots een raar geluid. Het leek wel of er een straaljager heel laag over kwam vliegen. Wij kijken. Aan de overkant van de straat bij de beddenwinkel golfden de ramen in de sponningen. Dat is een vreemd gezicht. 
Dit voelde niet goed. Wij heel snel de winkel uit. We waren nog niet buiten of we hoorden een keiharde knal en zagen een enorme vuurbal in de lucht. Het leek wel of het maar 50 meter weg was. Overal gilden de alarms van auto's, gillende en huildende kinderen die hun ouders kwijt waren. Ik schrok me rot. Het eerste wat ik me kon bedenken was zo snel mogelijk in de auto en Enschede uit. Dit voelde zo verkeerd, zo gevaarlijk. Nog geen 2 minuten nadat we de stad uit waren, ging de boel op slot. Alles werd hermetisch afgesloten, omdat er explosiegevaar was van de Grolsh.

 

De maandag na dit weekend kwam ik op school, ik werkte op het ROC binnen het rampgebied. Gelukkig waren we geen leerlingen van onze locatie kwijt geraakt. Wel was er een jongen op een haartje na overleden. Hij werd vlak voor de explosie gebeld en gevraagd om te komen voetballen. Nog een 5 minuten nadat hij het huis had verlaten, had hij geen huis meer. Maar van een andere locatie werd wel een leerling vermist en is nooit meer teruggevonden.

 

2 weken later ben ik wezen kijken. Een compleet oorlogsgebied, wat je ook wel ziet op tv, als er al jaren een oorlog in het gebied woedt. Elke keer als ik een straaljager hoorde, was ik in paniek. Dit heeft nog een kleine 2 jaar geduurd voordat ik eroverheen was.

Vandaag 19 jaar later. Mijn leven is compleet anders dan toen. De ramp was een enorme katalysator, die van alles in gang gezet heeft. Maar herinneren doe ik het nog steeds.

Maangroet, Rilana

Date

13 May 2019

Tags

loslaten, vuurwerkramp, gevaar, katalysator
© 2018 Rilana Altena